Bilete Italia | Bilete Spania | Bilete Anglia | Alte destinatii | Oferta zilei | Stiri | Companii aeriene traditionale
Stiri     Articole     Toate      

Tags: amenintare avioane, siguranta avioane, salonul de la paris

Aboneaza-te acum la "Bilete de avion ieftine", singurul newsletter gratuit cu informatii complete
din domeniu


Catastrofele aeriene nu vor putea fi evitate complet, chiar daca, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 si dupa cazul pilotului Germanwings care a omorat un avion plin cu pasageri, masurile de siguranta sunt tot mai dure.

Acum, apare o noua amenintare la adresa sigurantei avioanelor: deturnarea lor de la distanta de catre piratii cibernetici.

Sectorul aviatic este supus zilnic unor numeroase atacuri, iar autorii acestora se comporta tot mai mult precum combatantii in razboi. 

Avem de-a face cu strategii militare de recunoastere si de atac, potrivit lui Alain Robic, expert in aparare cibernetica, prezenta la salonul aeronautic de la Paris, citat de Agerpres.

Si transportul aerian este expus tot mai mult interconexiunilor intre sistemele de informare si de comanda. 

Un expert american in domeniu, Chris Roberts, a starnit panica dupa ce a declarat ca a reusit sa preia comanda unui Boeing 737 si sa-i modifice traiectoria folosindu-se numai de sistemul de divertisment audio-video instalat la bordul avionului. 

Exista si specialisti care cred ca astfel de riscuri sunt minime.

Ei amintesc ca au fost create atatea bariere pentru a separa cabina de pilotaj de cea de pasageri, incat ar fi foarte greu pentru un hacker sa pirateze instrumentele unui avion si sa preia comanda acestuia.

Totusi,  in timpul dezvoltarii aparatului Airbus 380, informaticienii companiei Airbus au reusit sa-i pirateze comenzile, astfel ca ulterior inginerii au luat masuri pentru eliminarea acestui risc.

Alte riscuri se intalnesc si in controlul traficului aerian. De exemplu, un hacker ar putea sa mute pe ecranul radar un avion sau chiar sa-l elimine complet. 

Si dronele pot fi folosite de hackeri, putand interfera cu sistemele de comanda ale avioanelor prin semnalele radio. 

Trimiterea unui astfel de semnal catre un avion aflat in faza de apropiere la aterizare poate provoca un accident in urma perturbarii comenzilor. 

Totusi, sistemele informatice ale companiilor aeriene sunt foarte complexe si numai un numar restrans de persoane au cunostintele necesare implantarii unui virus.

De asemenea, in eventualitatea unui atac informatic care ar afecta instrumentele avionului, echipajul paote prelua manual controlul aparatului. 

Alti specialisti sunt de parere ca pericolele cele mai mari nu sunt reprezentate de intruziunile externe, ci de posibilele erori ale celor care intervin in respectivele sisteme, mai ales in timpul reparatiilor sau operatiunilor de intretinere.

De asemenea, companiile aeriene sunt ingrijorate de atacurile cibernetice care au ca scop sustragerea de secrete economice ori sabotarea activitatii lor, cum ar fi intreruperea functionarii unei linii de productie a avioanelor.Comenteaza prin Facebook
 
      

RSS 2.0 - http://www.bilete-avion-ieftine.ro/ Flux RSS | Ajutor
Bilete Italia | Bilete Spania | Bilete Anglia | Alte destinatii | Oferta zilei | Stiri | Companii aeriene traditionale